swingingguitars.nl

Derick van Loenen, leider en sologitarist van het trio.

Derick van Loenen is met succes afgestuurd in de richting Lichte Muziek aan het conservatorium van Hilversum en Zwolle. Hij kreeg hier les van de bekende jazzgitarist Wim Overgaauw.

Tijdens zijn conservatoriumstudie is Derick's muzikale bagage ontzettend gegroeid. Dit is onder andere de springplank geweest van het succes dat hij bereikt heeft in de muziek. Derick heeft in verschillend trio's en combo's samengespeeld met gitaristen zoals: John Friedriechs, Arthuro Siero, Henk de Geus. Verder met bassisten Swen Schuster, Simon Planting, Bert Meulinck, Rico de Jeer, Ronald de Vries, Niels Tousch, Erik Roodbaard, violist Vincent Elshout, percusionist Eddie Conard en vele anderen.

Zijn passie voor de gitaarmuziek is altijd gebleven en heeft zich in de loop van de tijd steeds meer uitgebreid.

Op 8-jarige leeftijd ontdekte hij de muziek van de Franse zigeuner Django Reinhardt en van Wes Montgomery, Joe Pass en Jimmy Hendrix. Al snel kreeg hij z'n eerste gitaar.

Met veel inspiratie begon hij door zelfstudie het gitaarspelen onder de knie te krijgen. Enkele jaren daarna is hij begonnen te studeren op het conservatorium.

Hij heeft vanaf de middelbare school met grote regelmaat op diverse podia in binnen- en buitenland gestaan. Vaak met niet de minsten, zoals niet lang geleden nog met bijvoorbeeld niemand minder dan Laura Fygi!

Hij trad op met allerlei bands en in verscheidene stijlen, variërend van pop soul rock tot en met Motown. Maar z'n hart ligt vooral bij jazz en in het bijzonder gipsy jazz.

Verder werkt hij mee aan diverse radio televisie en cd opnames. En hij verzorgde optredens in jazzcaf├ęs, op festivals en festiviteiten. Kortom: overal waar goede muziek ten gehore gebracht wordt!

Over goede muziek gesproken: de laatste cd die Derick onlangs maakte met The Van Loenen Trio is zeker een muzikaal hoogstandje te noemen. Ook hier weer doen de melodieuze gitaarsolo's die hij met ongekende virtuositeit en schijnbaar gemak uit zijn vingers tovert, het hart van menig gitaarliefhebber sneller kloppen.

Tevens heeft Derick een uitgebreide praktijk als gitaardocent. Hij leidt onder andere gitaristen op voor het toelatingsexamen conservatorium.

Kortom: Derick van Loenen, verdienstelijk leraar, virtuoos solist en vooral: de geestelijke en muzikale leider van The Van Loenen Trio!